Pagini

vineri, 27 septembrie 2013

Dulceata de paducel


Am fost pe meleaguri bistritene de unde am cules oaresce fructe de padure, ca tot se gasesc in zona aceea din abundents. In recolta noastra s-a regasit si paducelul (sau coarne, cum se zice in zona Clujului), despre care am aflat ca e bun pentru inima. Asadar mi-am zis ca nu i-ar sta rau conservat in borcane pentru iarna, sub forma de dulceata...

N e c e s a r e :
2-2,5 kg paducel;
1kg zahar;
apa.

P r e p a r a r e :
Fructele le-am pus in apa, doar cat sa le acopere si le-am dat intr-un clocot.


După ce s-au racit le-am trecut prin sita. Mie operatiunea asta mi-a luat vreo doua ore si m-am folosit de pistilul de la mojar.


Samburii si cojile le-am mai trecut inca o data prin sita si am adaugat inca putina apa, ca sa fiu sigura ca pierd cat mai putin din pulpa fructelor.


Pasta rezultata am mai strecurat-o o data pentru siguranta si abia apoi am cantarit produsul final.


La 1,5 kg de pasta de paducel am adaugat 1 kg zahar. Deci proportia ar fi la trei parti de fructe se pun doua parti de zahar.


Am pus dulceata sa fiarba cam 20 de minute. Stiam de la mama ca o dulceata este fiarta în momentul in care scoatem lingura din ea, o asezam cu muchia in jos si se preling trei picaturi de dulceata care pica in trei locuri diferite.


Am pus dulceata fiarta in borcane sterilizate, pe care apoi le-am etichetat.


Taaare bine ne va prinde la iarna... 


Deja o si vad intinsa pe o portie de clatite sau de pancakes.


Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu