miercuri, 22 februarie 2012

Dulceata de portocale


Mi-am luat inima in dinti si am spart gheaţa: am facut prima mea dulceata!!! In mod atipic am facut-o la sfarsitul iernii, nu la sfarsitul verii - inceputul toamnei, atunci cand toata lumea e in febra pusului pe iarna. Nu stiu de ce mi se parea ca ar fi ceva complicat, poate pentru ca mi se parea magie cum faceau mama si bunica in bucatariile lor. Azi a fost mai mult ca simplu, e drept si pentru ca am fost ajutata de tehnica moderna (traiasca!) si m-am folosit de masina de paine, pe care o am de vreo 6-7 ani si abia acum am utilizat programul "marmelada".
Si, pentru ca aveam o gramada de portocale acasa, fructe de sezon de altfel, m-am pus pe treaba.

N e c e s a r e :
2 kg portocale;
1 kg zahar.

P r e p a r a r e :
Am curatat portocalele de coaja. Coaja alba nu ar trebui sa va dea mari batai de cap cu curatatul ei, mai bine o lasati la loc pentru ca are o multime de nutrienti.


Am dat portocalele prin blender, ca sa capete dulceata consistenta omogena. In final din cele 2 kg de portocale a rezultat 1,5 litri de suc foarte gros de portocale.


Am pus in masina de paine pe straturi ca sa se amestece mai usor portocalele si zaharul. Daca faceti clasic, puneti in oala ingredientele si dati la foc.


Ca la orice dulceata aveti mare grija cu amestecatul ca sa nu se prinda dulceata de fundul oalei si sa se afume! Eu am lasat masina de data asta sa-si facă treaba. Nu-i nimic, in copilarie numai eu stiu cat am mai facut cercuri cu lingura de lemn prin oale... :)) Dar simteam o satisfactie teribila cand le ajutam pe mama si pe bunica...


Dupa ce e fiarta dulceata (a durat programul o ora, dar daca faceam pe foc o lasam o ora jumate) Am pus-o in borcane (spalate, sterse bine cu un prosop curat de bucatarie si apoi cu rola de hartie si sterilizate 15 minute in cuptor, la foc mic). Capacele le-am lasat tot in cuptor, dar cu usa intredeschisa, dupa ce am stins focul. Am turnat dulceata inca fierbinte in borcane, am pus capacele si le-am lasat sa se raceasca.


Dulceata unsa pe o felie de paine integrala, impreuna cu o cana de lapte, este un mic-dejun absolut delicios!!


Pofta buna!

2 comentarii:

  1. Doar zahar si portocale ai pus, cum s-a legat, in reteta mea din cartea de la masina de facut paine scrie si pectina

    RăspundețiȘtergere
  2. Se leaga datorita zaharului, dar si a consistentei portocalelor blenduite. Se poate pune si pectina, pentru siguranta.

    RăspundețiȘtergere